Leuk: Open-source is ook niet alles

dec 27, 2012

Wisten we natuurlijk al jaren, maar het is leuk en goed dat het steeds vaker in de media ter sprake komt en dat ook ondernemers zich met de nadelen geconfronteerd zien worden. Moest je tot voor kort nog wel eens uitleggen waarom je niet "aan open-source" deed maar wel aan "open-standaarden"; tegenwoordig lijkt het helemaal geen discussie meer te zijn. Ook vanuit de overheid hoor je nog maar bitter weinig "halleluja verhalen" na de debacles met Diginotar (gewoon een nieu geupdate oude versie) en de veel te hoog oplopende kosten van een sterk verouderde architectuur als Typo3.

Het is ook een beetje een komen en gaan met open-source. Ik kan me nog herinneren dat het een jaar of 7 geleden x-cart (wie kent het nog) en OsCommerce was. Toen kwam daar Joomla en de shopextensie virtuemart. Wat ik al nooit begreep van zo'n pakket als Joomla, was dat er speciale modules gemaakt moesten worden voor SEO? Dan zeg je toch eigenlijk dat de software bij voorbaat al niet goed genoeg is. Wel prettig natuurlijk, want het vernieuwen van oude Joomla sites is tegenwoordig een veelgevraagde activiteit. 

Enfin: Wat is er dan niet zo goed aan?

1. Open source is niet gratis

Het downloaden van open source zou gratis moeten zijn. Vaak is dat ook het geval. Dit betekent alleen niet dat het gebruik ook volledig zonder kosten is. Voordat een bedrijf fatsoenlijk met software aan het werk kan, komt er veelal nog een stuk installatie en implementatie bij kijken, net als bij commerciële software. De kosten van de "implentatie" overstijgen altijd de kosten van de software. Gratis downloaden, installeren en draaien maar is er meestal niet bij.

2. En dan zijn er de doorlopende kosten

Na installatie, implementatie bent u nog niet klaar. Wat dacht u bijvoorbeeld van het bijhouden van updates? Wanneer er iets aan uw besturingssysteem of andere software wijzigt dan kan dit impact hebben op het functioneren van uw open source software. Ook dit alles is gaat natuurlijk niet vanzelf. Of u het nu zelf doet of laat doen, het kost tijd of geld en in de meeste gevallen beide.

3. Schaalbaarheid?

Wanneer uw bedrijf groeit is het fijn dat uw hard- en software zodanig schaalbaar is dat het deze groei ook aan kan. Open source software moet dus ook op deze groei berekend zijn. In de praktijk is dit lang niet altijd het geval. Loopt u hier tegen problemen aan dan is het niet altijd duidelijk bij wie u kunt aankloppen.

4. Juridische implicaties

Open source mag dan 'gratis' zijn maar dat neemt niet weg dat het gebruik van deze software juridische consequenties kan hebben. De open source gemeenschap schrijft bepaalde standaarden voor en sommige aangeboden packages kennen een aangepaste leidraad voor gebruik. Zo kreeg het bedrijf Cisco vorig jaar een flinke tik op de vingers toen bleek dat men onwettig gebruik maakte van open source.

5. Open source kan gevaarlijk zijn

Het gebruik van open source brengt soms risico's met zich mee. Niet elke leverancier van open source software is even alert op security issues. Een onderzoek van het bedrijf Fortify Software toonde bij elf geteste open source producten tienduizenden veiligheidsissues aan. Navraag bij de leverancier leverde slechts in eenderde van de gevallen iets op.

Houtbouw HollandDeens Kleurrijk WonenKroller Boom AssurantienSolmar toursEijkelkamp Agrisearch EquipmentGiesbers Communicatiegroep