Landingspagina's Usability Onderzoek

jan 26, 2006

Het onderzoek en de samenvattende vuistregels zijn gebaseerd op zgn. eyetrack (oogvolg) onderzoek.

Wat is een landingspagina?

Een landingspagina is een pagina op een website die als introductie voor een gedeelte van de site dient. Een website waarop speelgoed wordt aangeboden kan bijvoorbeeld een landingspagina maken voor het onderdeel computerspelletjes. Er kan vanaf externe websites of zoekmachines naar deze landingspagina's verwezen worden. Gebruikers komen weliswaar midden in de site terecht, maar komen wel op een introductiepagina terecht.

Hieronder staan de belangrijkste vuistregels die zijn opgesteld voor het opzetten van een landingspagina:

  • Het moet binnen enkele seconden duidelijk zijn wat mensen kunnen verwachten op dit onderdeel van de website. Hiertoe moet vooral aandacht besteed worden aan kopteksten en hyperlinks. Deze blijken namelijk het meest op te vallen en gelezen te worden tijdens het scannen.
  • In westerse landen lezen gebruikers gewoon van links naar rechts en van boven naar beneden. Het blijkt echter dat wanneer er gebruik wordt gemaakt van afbeeldingen, deze zo veel aandacht trekken dat van dit leespatroon wordt afgeweken. Het blijkt dat afbeeldingen die linksboven in het tekstvlak staan weliswaar de aandacht trekken, maar daarna het leespatroon (van links naar rechts) niet in de weg staan.
  • De linker bovenhoek van het scherm wordt altijd bekeken. Dit gegeven is natuurlijk al langer bekend en verklaart waarom organisaties bijna altijd hun logo op deze plek zetten. Het volgende aandachtspunt is de ruimte direct daaronder: Een uitstekende plaats voor een tag-line of slogan, waarin in één zin duidelijk wordt gemaakt waar de website toe dient.
  • Naast de ruimte onder logo's, is tekst onder afbeeldingen zeer waardevol. Het is zeer waarschijnlijk dat deze bekeken wordt. Het is dus van belang deze plaats goed te benutten.

© Marketingsherpa Inc.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reacties

Houtbouw HollandDeens Kleurrijk WonenKroller Boom AssurantienSolmar toursEijkelkamp Agrisearch EquipmentGiesbers Communicatiegroep